Tuesday, 7 April 2015

Bahas Ala Parlimen dan Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG)

Assalamualaikum readers blog yaya yuki yang gojes dan handsome selalu :) first at all aku rindu sangat nak typing dekat blog :( akhirnya dapat juga..

hampir sebulan macam tu kot aku menyepi, ini bukanlah kerana aku stress dengan menulis, atau lari dari dunia blogging dan pindah ke tumblr eh??? haha alang2 dah tercakap aku baru jek join tumblr haha kesian kan?? yaya yuki tertinggal bas :( , ok actually tumblr tu hanyalah untuk penulisan english sepenuhnya sahaja, my online diary tajuk dia nak visit?? ok sure sila ke http://yukitourelove.tumblr.com/

aku belum tulis banyak pun dalam english online diary aku ni, insyaaAllah ada masa terluang aku akan catat kan semua yang aku tulis manual ni, ke dalam my virtual diary :)

okay seperti tajuk di atas tu "Bahas Ala Parlimen dan Ujian Kelayakan Calon Guru"

Bahas Ala Parlimen

Pada 25/3/2015 aku telah dipilh untuk bertanding bahas ala parlimen selaku Menteri Pertahanan Pembangkang.So nak cerita sedikit pengalaman for those yang akan pergi bertanding ke here some tips

1) Yakin. Bila anda dah duduk di kerusi meja tempat anda bahas tu, anda sama sekali tidak dibenarkan untuk menunjukkan muka yang takut.kerana dari situ pihak lawan akan mengambil kesempatan untuk downkan kita lagi just relax and buat muka poyo acah-acam macam dah biasa wakil bahas ke negeri and kebangsaan hehe :) ini hanyalah untuk membuat diri kita yakin 200%
and say to your soul, dear you can do it laaa :)

2) Google seberapa banyak idea yang boleh agar kita tak tergagap waktu cakap selama 8 minit :)

3) Jangan Terlalu Kerap Membantah pihak lawan.Cukup sekali kita membantah.Sebagai contoh, saya menolak pendapat yang berhormat. ini untuk pertama kali bahas, untuk menolak idea kedua pihak lawan pula lakukan secara paling hormat.Contohnya : saya menghormati pendapat yang berhormat menteri pertahanan, tetapi saya mempunyai idea yang lebih relevan untuk diutarakan :)

dan yang terakhir

4) Sambut mohon celahan dengan sopan.Maksudnya apabila pihak lawan kita memohon celahan sila beri,jangan pentingkan ego kita sahaja untuk terus berbicara,di situ terserlah rasa hormat kita pada pihak lawan.


for those yang belum ada pengalaman membahas , silalah cubalah try test join sebab memang ianya adalah sesuatu yang pengalaman yang berharga :)
'pembahas itulah saya' :)

ok kita tutup cerita ini dengan sekeping gambar

let see

* Alamak hakak terfeeling2 Lawyer pulak * :D

Cerita II

Alhamdulilah syukur kehadrat illahi pada 2 April yang lepas aku terpanggil untuk menduduki Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) Tajaan KPM 2015.
sebenarnya ini adalah kali kedua aku mencuba nasib untuk masuk IPG ,kali pertama tahun lepas aku mohon dapat, then aku dapat UKCG ni di Kuala Terengganu aku terexcited sangat masa tu, terus packed2 barang 3 beg kata kau. macam nak pindah duduk sana terus masa tu sbb excited :)

dan paling happy sangat bila aku lepas UKCG dan terpanggil ke interview dekat jek di IPG Batu Pahat , tetapi rezeki tidak memihak pada aku, untuk saringan terakhir ni aku tersingkir.

untuk tahun 2015 ni aku try lagi mohon, dan alhamdulilah dapat. mudah-mudahan ada rezeki tahun 2015 ni :)

cita-cita selain nak jadi Peguam, ialah nak jadi pendidik tak kesah sama ada Lect ke Teacher ke semua boleh :)

for those yang tengah tunggu result untuk ke interview i wish u good luck ye :) buat yang terbaik 

ok untuk yang ni kita tak sempat selepie hihi.

that all for this night Thanks For reading

Good Night everyone :)

Love.
Miss Yaya Yuki

1 comment:

sila tinggalkan komen anda :D