Sunday, 29 May 2016

Tersentuh Hati Menonton Cerekrama "Maafkan Kami Cikgu"

Assalamualaikum hai semua selamat malam. Ada sesiapa yang tengok cerekrama tak semalam? Drama "Maafkan Kami Cikgu". Seriously, tersentuh hati melihat bagaimana dua beradik membesar dalam keadaan yatim dan ibunya cacat tidak mampu bekerja menyara keluarga dengan menjual nasi lemak.
Paling menyedihkan abang dan adik berkongsi uniform baju sekolah, beg sekolah serta kasut sekolah. Abang belajar di sesi pagi, selepas tamat waktu sekolah abang bergegas kembali ke rumah untuk menyalin uniform sekolah kemudian adik nya pula pakai dan pergi ke sekolah untuk sesi petang.

Part paling sedih apabila cikgu disiplin yang selama ni merotan si adik mengetahui punca adik selalu lambat ke sekolah.
Pengajaran yang dapat yaya simpulkan dalam drama ini ialah kemiskinan tidak menghalang kita untuk belajar dan berjaya di masa hadapan, kemiskinan lah yang akan membakar semangat kita untuk terus berusaha sehingga berjaya meningkatkan taraf hidup.
Hari ini, tidak dinafikan ramai ibu bapa diluar sana terlalu manjakan anak-anak mereka. Seawal usia 8 tahun sudah dimanjakan dengan gadget seperti Ipad dan sebagainya. Di usia terlalu muda dan mentah juga ibu tidak memantau aktiviti anak mereka pada hari ini. Hal ini tidak dinafikan lagi kerana banyak berlaku depan mata yaya sendiri. Kadang-kadang rasa sedih sangat jauh beza cara ibu bapa didik kita dahulu dan cara ibu bapa moden terkini. Ye betul, kita perlu mengikut perubahan arus teknologi tetapi anda perlu ingat tiada yang lama, tidak   akan ada yang baru.
"Anak-anak ini umpama kain putih suci dan bersih, ibu bapalah yang akan mencorakkannya"
sedikit perkongsian ini diharap dapat memberi "inspirasi" dan "sesuatu" kepada anda khusunya yang sudah bergelar "ayah" dan "ibu"
Terima kasih kerana sudi membaca.
Love,
Yaya Yuki 

Friday, 20 May 2016

Giveaway Spicy Ramen Challenge by Bajuwarnacoklat & Sponsor

Assalamualaikum hai semua jom reramai kita meriahkan Giveaway dari RRAI dan para sponsor. Omaigod hadiahnya Spicy Ramen yang tengah meletup viral tu. Dah lama yaya nak cuba Mee ni tapi tak dak jual pulak dekat Pekan Senggarang ni. huhu. Cuba lah kan mana tahu ada rezeki. 
Yaya  tag blogger Sofie dan Blogger Ima Hamdan.
Jangan lupa join ye lepas baca entry ni. good luck.

Love,
Yaya Yuki

Thursday, 19 May 2016

Semakan Panggilan Ujian Medsi 2016

Assalamualaikum semua :) 
untuk maklumat semakan ujian medsi boleh disemak bermula semalam.
Tekan link di bawah ini untuk semakan.
Good luck and wish me luck too. :)
Love,
Yaya Yuki 

Saturday, 14 May 2016

Tahniah Johor Darul Takzim

Tahniah JOHOR DARUL TAKZIM, JUARA PIALA FA. 
Photo credit : Johor Southern Tiger 
Love,
Yaya Yuki

KLIA Terima Tetamu Istimewa

Assalamualaikum hai semua :). Korang tahu tak hari ni KLIA menerima tetamu istimewa iaitu kapal terbang terbesar di dunia singgah mendarat di KLIA. Antonov AN255 mendarat di KLIA kira-kira jam 8 pagi tadi waktu Malaysia untuk mengisi minyak.
Pesawat berkenan singgah di India (KRW) dan Turkmenistan (KRW) sebelum mendarat di KUL. Destinasi terakhirnya di Australia bagi menghantar generator elektrik seberat 117 tan di Perth
The Antonov  An-255 Mriya adalah pesawat kargo udara dibina oleh Rusia bermula tahun 1980. Mriya bermaksud "inspirasi" dalam bahasa Ukraine. ANN25 dilengkapi dengan 6 buah enjin turbofan, 42 tayar seberat 640 tan dan merupakan pesawat terbesar dan terpanjang pernah dibina oleh manusia.
Orang ramai juga tidak lepaskan peluang untuk melihat kapal terbang terbesar di dunia selepas berlepas untuk ke destinasi seterusnya. Aku tengok pun memang besar kalau ada kat KLIA ni confirm nak selfie dengan Pilot yang bawa The Biggest Aeroplane in the world ni. :)
Sumber : Facebook & Wikipedia
Thanks for reading.
Love,
Yaya Yuki

Wednesday, 11 May 2016

Rasa Terpanggil untuk berkongsi tentang status yang VIRAL semalam

Assalamualaikum semua. Siapa yang dah tengok Munafik?? Okay korang mesti perasan ayat terkahir yang dibaca oleh Pak Osman dalam bungalow tu? ayat itu dikatakan ayat yang sebenar oleh saudara Norizam Ahmad. Kebetulan lepas aku tengok filem munafik. Kawan aku ada cerita-cerita pasal ayat-ayat yang digunakan dalam filem ni juga. Kawan aku merupakan seorang uztaz merangkap seorang lecture pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah di salah sebuah universiti di Malaysia. Ustaz ni cakap ayat yang dibaca oleh Pak Osman ye betul hampir tepat, tetapi telah diubah sedikit pada hujung ayatnya. Itulah kenyataan yang dishare oleh Ustaz tersebut.
Thanks for reading. Semoga bermanfaat.
Love,
Yaya Yuki

Jakim sahkan mee Ramyeon Samyang adalah HALAL

Assalamualaikum hai semua. Sejak cabaran makan mee pedas Rameon Samyang ni viral ramai yang ingin mencuba tetapi masih ragu akan status HALAL(termasuk aku sendriri lah). Alhamdulilah pihak JAKIM telah pun mengesahkan bahawa mee Ramyeon Samyang adalah HALAL, so lepaih ni boleh laaa aku join cabaran yang sangat viral ramai yang sertai termasuk bebudak kecik. Tengok diaorg makan macam selera jek wei almaklumla cik yaya yuki ni sangatlaa mengilai makanan pedas, hangat dan berapii huhu.
Sumber : Bahagian Hab Halal, Jakim
Thanks for reading.
love,
Yaya Yuki

Sunday, 8 May 2016

Shopping Buku Lagi! Hooray!

Assalamualaikum hai semua :). Rasanya dah nak lebih 6 bulan aku tak shopping buku and finally dapat juga shopping tambah koleksi buku baru di Yuki Mini's Library".

Antara buku-buku yang dibeli ialah
InsyaaAllah lepas habis baca setiap 1 buku aku tulis review, rasa-rasa buku pertama yang nak dibaca ialah SEBELUM AKU BERNIKAH, MEMELUK SEMPURNA oleh saudara Hilal Asyraf. 
hehe. Buku bab-bab nikah ni kemain laju jek aku ni nak membacanya. 
Take cara gais..

Thanks for reading,
Yaya Yuki 

Senaman Asas Wajib untuk Wanita

Assalamualaikum hai semua :) Jom ketahui apa senaman asas WAJIB untuk WANITA.
Bagi yang nak punggung cantik, kecilkan peha, badan cantik (ada cutting) rajin-rajinkan squat ni. Senamanya simple sahaja dan sangat mudah dilakukan. Selain itu squat juga dapat melancarkan perjalanan darah.
Thanks for reading.
Love,
Yaya Yuki

Tuesday, 3 May 2016

Menangi Hadiah Buku Bernilai RM250

Assalamualaikum hai semua. Siapa Ulat Buku dekat sini? haaa yaya nak ajak ni sertai pertandingan yang dianjurkan oleh  Malaysia Writers Festival. Dengan hanya menjawab soalan mudah anda berpeluang memenangi baucer buku bernilai rm250.
Yaya dok scroll facebook terjumpa iklan ni yang disharekan oleh rakan yaya tu yang teruihh laju je tangan ni nak masuk pertandingan ni. Kot laa menang boleh laaaa shopping buku yeayyy! Jom cepat-cepat join. Giveaway akan tamat pada 4 Mei 2016 jam 10 malam. Esok kan?? haaa jom  kita cuba cuba nasib kot laaa ada rezeki boleh penuhkan mini library kat rumah tuh. ihiks. Good luck semua. Yaya sertakan link penyertaan sekali.
Lepas join share dengan kawan-kawan ye. Lagi banyak share lagi tinggi peluang untuk menang.
Love,
Yaya Yuki

GiveAway Mei by Ann

Assalamualaikum wbt..hii
Bismillahirahmanirahim..
http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
Klik banner untuk menyertai
Senarai Sponsor:

Jom join.

Love,
Yaya Yuki